Care este vârsta potrivită pentru un pui de pisică să părăsească cuibul?

Acasă / Blog / Care este vârsta potrivită pentru un pui de pisică să părăsească cuibul?

Multi dintre cei care iși doresc o pisică afirmă că vor o pisică cât mai mică. De ce? Pentru că, copilul vrea o pisică, pentru că “vrem sa ne bucurăm de ea cât e mic”, pentru că atunci se acomodează mai usor.

Este bine ca puiul de pisică să plece din cuib cat mai repede? Cu sigurantă nu: nici pentru pisică si cel mai probabil nici pentru noua familie.

Este important ca puii de pisică să petreacă primele 8-12 săptămâni alături de mama lor pentru a învăța abilități sociale și comportamentale esențiale precum igiena, comunicarea non-verbală și limitele jocului. Separarea prematură poate duce la probleme de comportament, anxietate și dificultăți de socializare. O socializare adecvată include interacțiune cu oamenii și alte animale de companie. Această perioadă este foate importantă pentru puii de pisică deoarece aceștia sunt foarte vulnerabili atât pentru paraziți cât și pentru boli virale transmisibile.

Dezvoltarea puilor de pisică este un proces fascinant care implică mai multe etape esențiale în primele 12 săptămâni de viață.

De la naștere până la 4 săptămâni:

În primele zile de viață, puii de pisică sunt complet dependenți de mama lor pentru hrană, căldură și igienă. Această perioadă este crucială pentru stabilirea legăturii emoționale cu mama și frații lor din cuib.

Puii dormi majoritatea timpului, hrănindu-se frecvent și comunicând cu mama prin mișcări și sunete. Greutatea lor este in medie 75 g, se dubleaza in primele 10 zile.

Puii se nasc cu ochii și urechile închise și își petrec primele zile din viață fără să vadă și fără să audă. Ochii și urechile lor încep să se deschidă în a doua săptămână de viață, intre 8 si 10 zile, dar vederea și auzul lor nu sunt încă foarte bine dezvoltate. În această perioadă trebuie protejati de lumina și de zgomotele puternice. Puii de pisica se nasc cu ochi albaștrii începe să își schimbe culoarea începând cu a treia săptămână, definitivarea culorii se fase la varsta de cateva luni sau la varstă mai mare, in funcţie de culoarea blanei.

In jurul vârstei de 3 săptămâni urechile încep să se ridice și să se îndrepte în sus, daca vor fi scottish straight, sau rămân lipite de cap dacă vor fi scottish fold. Fac cunoștință cu o lume cu totul nouă, plină de sunete.

Învață să meargă și să interacționeze unii cu alții și cu obiectele din jur.

Se hrănesc exclusiv cu lapte matern sau cu substitut de lapte pentru pisici. Este bine de stiut ca majoritatea pisicilor sunt intolerante la lactoză, ceea ce inseamnă că un pot digera bine laptele de vacă și poate provoca diaree sau disconfort. Există lapte special pentru pisici.

De la 4 la 8 săptămâni: plimbarea si invatarea regulilor de igiena

Încep să se hrănească cu alimente solide treptat, de obicei începând cu o pastă moale special formulată pentru pisici.

Își dezvoltă abilitățile sociale și încep să învețe jocul și interacțiunea cu oamenii.

În această perioadă, încep să învețe regulile de igienă, inclusiv cum să folosească litiera.

De la 8 – 12 săptămâni: Socializarea, primele deparazitari și vaccinuri

Continuă să învețe abilități sociale și de supraviețuire de la mama lor și de la frații lor, dezvoltă personalitățile individuale și preferințele.

La sfârșitul acestui interval, sunt pregătiți să fie separați de mama lor și să înceapă viața într-un nou cămin.

Rolul mamei pisică in dezvoltarea puilor

Alăptarea este crucială pentru puii de pisică, având multiple beneficii:

  • Asigură o nutriție completă: Laptele matern furnizează toți nutrienții esențiali, vitaminele și mineralele necesare pentru o creștere sănătoasă a puiilor. Este adaptat, specific nevoilor lor în perioada de început a vieții. Substanțele nutritive și grăsimile din lapte contribuie la dezvoltarea sistemului nervos și a creierului, ajutând la formarea sănătoasă a funcțiilor cognitive.
  • Asigură imunizarea: Mama pisică transferă anticorpi esențiali prin laptele matern, oferind imunitate temporară puiilor și protejându-i împotriva unor boli comune.

Puii învață comportamente esențiale, cum ar fi igiena, prin interacțiunea cu mama în timpul alăptării.

Mama pisică îi învață pe puii să se curețe și să își îngrijească blana. Invată folosirea litierei.

Puii învață să comunice prin vocalizări, triluri și mârâit, înțelegând semnalele sonore emise de mama lor pentru a exprima diferite nevoi și si diferite stări emotionale.

Prin interacțiunea cu mama și frații lor, puii învață reguli sociale și limitele jocului.

Puii învață limite și disciplină prin interacțiunea cu mama. Aceasta poate include mustrări ușoare sau retragerea afecțiunii pentru a învăța comportamente corecte.

Pe măsură ce puii cresc, mama îi încurajează să devină mai independenți, încurajându-i să explore și să își dezvolte abilitățile individuale.

Acestea sunt esențiale pentru dezvoltarea fizică, emoțională și socială a puiilor de pisică, pregătindu-i pentru viața de adulți independenți.

Deparazitarea si imunizarea:

In această perioadă puiul de pisica trebuie să fie deparazitat si imunizat prin vaccinare, este important pentru sănătatea lui sa fie respectată schema de vaccinare astfel incât atunci când părăseste cuibul să fie protejat. Scoaterea lui din cuib ȋnainte de deparazitarea si imunizarea competă il expune la factori externi, care pot fi reprezinta un risc pentru  sănătatea lui.

Deparazitarea nu doar protejează puii, ci și previne transmiterea paraziților către alți membri ai familiei sau alte animale.

Concluzie:

În primele 12 saptamani, asigurarea prezentei mamei, alaptarea, socializarea corecta, deparazitarea si imunizarea puilor de pisică înainte de plecarea din cuib reprezintă un act de grijă și responsabilitate față de sănătatea și bunăstarea acestora. Este esențiala asigurarea unei dezvoltări sănătoase și fericite a puilor de pisica in aceasta perioada ca, sa va bucurati de noul membru al familiei dumneavoastră.

Un crescător responsabil se asigură că puii beneficiează de interacțiune și îngrijire adecvată în această perioadă crucială, asta este garanţia acomodării cât mai ușoare ȋn noua familie, nu atât varsta. Asa cum la oameni se zice că “hărtile mentale”, care ne determina comportamentul, se imprimă in primele 6 ani de viată, și la pisici, pentru o viată sănătoasă și un comportament normal este importantă ingrijirea lor ȋn această varstă fragedă.

Citeste si despre Cum sa alegi o pisica

Distribuie acest articol

You cannot copy content of this page