Sunt pisicile nişte animale sociabile sau sunt animale cărora le place singurătatea? Sunt independente? Se luptă pisicile pentru a domina?
Acestea sunt câteva dintre întrebările care ne vin în minte atunci când ne gândim să adoptăm o nouă pisică în familie. Avem tendinţa să privim pisicuțele din familia noastră şi să le considerăm nişte oameni mai mici cu emoţii şi nevoi. Pisica este un animal cu un caracter special, cu un comportament social interesant și uneori chiar surprinzător.
Pisicile într-o felisă?
In sălbăticie pisica este un animal care își apără teritoriul, deoarece reprezintă perimetrul unde vănează, de unde își procură hrana pentru supraviețuire. Pisicile noastre domenstice au păstrat unele caractere ale strămoșilor lor, dar s-au adaptat foarte bine la viața domestică, cănd omul ii pune la dispoziție hrană din abundență.
Pisicile pot trăi în grup, însă acest lucru nu este o necesitate pentru ele. Totul începe în perioada de creștere, puii de pisica sunt destul de prietenoşi şi jucăuşi cu alte pisici şi chiar cu oamenii, dacă de mici sunt obișnuiți așa, adaptarea lor depende de socializarea lor la vârstă fragedă, intre 8-16 saptamani. Ei iau parte la activităţile familiei iar calităţile lor sociale sunt dezvoltate pe măsură ce ne jucăm mai mult cu ei.
Fiecare grup social are un fel de ierarhie şi fiecare individ are locul lui bine definit. Într-o felisă traiesc mai multe pisici, fiecare cu preferințele lor, cu partenerii de joacă, cateodată se înțeleg mai bine, câteodată mai puțin bine. În mijlocul acestei dinamici, atunci când armonia colectivă depășește așteptările, este probabil o pisică dominantă, o pisică alfa (Macul sau femelă, sterilizată sau nu). Pisica dominantă își exercită influența nu prin agresiune sau coerciție, ci prin afișarea unei încrederi și siguranțe neclintite, cultivând încrederea între colegii săi, care îi urmează de bunăvoie. Recunoașterea pisicii dominante nu este întotdeauna evidentă.
Dominația se poate manifesta prin comportament precum ocuparea unor locuri înalte, marcajul teritoriului prin frecarea obiectelor cu glandele de pe fata și cap, este prima la mancare, la apa.
În casele unde trăiesc mai multe pisici cel mai importante este asigurarea de:
– spatiu suficient, după anumite standarde este considerat ca fiecare pisică are nevoie de 10m2,
– acces liber la litieră, în general cu una mai mult decât numărul de pisici, se curăță de 2 ori pe zi, astfel încât fiecare pisică să aibă acces liber,
– apa curată și boluri de mâncare suficiente, în mai multe locuri, astfel încât toate pisicile să aibă acces.
– culcușuri, sisaluri suficiente, astfel incât fiecare să-și găsescă confortul, locuri unde se pot retrage, se pot ascunde, unde se pot juca in voie.
Blocarea accesului unei pisici la litieră, mâncare sau apă de către o altă piscă este un stress foarte mare pe care putem prevenii daca suntem atenți la detaliile de mai sus.
Nu trebuie neglijată igiena si dezinfecatrea periodică.
Va accepta o pisică un alt animăluţ în viaţa ei?
În zilele noastre pisicile adoptate ajung să ducă o viată de răsfăț, asemănător unui de copil. Mulți consideră că o pisică singură se plictisește și doresc să mai adopte încă o pisicută pentru a avea o companie cu care să se joace.
Pisicile adulte, care au fost crescute in felise, unde s-a pus accent pe socializarea lor când erau mici, și obișnuința de a trăi într-o comunitate cu mai multe pisici, de vârste diferite, le confera o abilitate crescută pentru a acepta o pisică tânără. Pisicile tinere de aceeași vârstă sau vârstă apropiată se obișnuiesc repede cu viața impreună, in cateva zile de la primul contact se vor juca și vor fi deja prieteni nedespărțiti. De multe ori se intamplă, insă, ca o pisică adultă să își piardă companionul de o viață și să sufere de singurătate. E foarte important ca cele două pisici să se potrivească, sa aiba un caracter asemănător sau complementar.
Dacă aduci o nouă pisică într-o casă în care trăiește deja o pisică adultă, pentru început, ține ambele pisici departe una de cealaltă. Lasă noua pisică într-o cameră proprie, în care se poate obișnui cu noua casă, cu propria mâncare, pat cald, bol de apă și litieră.
În prima etapa ajută cele două pisici să se obișnuiască una cu mirosul celeilalte. Lasă pisica să-ți miroasă mâinile și îmbrăcămintea. În etapa următoare lasă-le să se intâlnească, in prezența ta, pentru perioade mici de timp, daca se poate într-o camera neutră
Se pot folosi pulverizări cu feromoni și difuzoare electrice prin casă de tipul Feliway, sau spray cu solutie catnip Breeztee sau Trixie, deoarece acestea le pot ajuta să se relaxeze și să accepte prezența altor pisici.
După cîteva întâlniri, cel două pisici pot fi lăsate împreună, nu trebuie forțate să stea aproape una de cealaltă. Trebuie asigurat suficient spațiu și locuri în care se pot refugia dacă doresc, suficiente boluri de mancare, apa si litiere separate.
Trebuie acordată atenție egală ambelor, pieptănatul și obiceiurile de joacă împreuna trebuie să se împarta
Dacă totul merge bine, cele două pisici ar trebui să devină bune prietene, să se joace, să se spele și să se îngrijească una pe alta, dar acest tip de relație poate necesita timp.
Multe dintre pisicutele noastre iubite traiesc cu fratiorii/surioarele lor în noile familii la care s-au mutat, unii împreună, alții la un an diferență, Foxy si Snow, Kasper si Giulia, Cindy si Ares, Freddy si Fiona, Jasper si Jackson, Marty si Ronnie. S-au adaptat foarte repede, mulțumită și părinților înțelepți, care au știut cum să le poartă de grijă.
Citește și Care este vârsta potrivită pentru un pui de pisică să părăsească cuibul?